Malu…

Bismillah walhamdulillah….

Alhamdulillah, semoga kita semua senatiasa dalam rahmat Allah.

Saya tertarik dengan tazkirah pagi Tanyalah Ustaz tadi. Tunaikan hak Alah melebihi yang lain. Solatlah di awal waktu, segerakanlah urusan jenazah dan segera kahwinkan anak yang sudah sampai umurnya dengan orang yang meminang.

SubhanAllah, betapa malu rasanya sekian lama diberi kenikmatan hidup rupanya selama ini saya lebih banyak mendahulukan hak makhluk lain berbanding Allah….. Hampir 3 dekad hidup tanpa melebihkan hak Dia…. Mana mahu saya letakkan muka nanti bila ditanya ketika mengadapNya? MALU !

Solat yang khusyuk boleh dibilang jari, itupun khusyuk yang lebih sikitlah dari solat yang lain namun belum tentu Dia kategorikan betul khusyuk. Entah-entah saya rasa aje macam dah khusyuk, sebenarnya belum lepas spesifikasiNya. Lalu sekali lagi, mana mahu letak muka nanti ketika ditanya? MALU!

Saya juga teruja dengan perkhabaran dari pentadbiran U-MKI semalam, subhanAllah. Betapa beruntung tersenarai menjadi pelajar U-MKI. Ini adalah jalan terbentang luas yang Allah bukakan ke arah pencen akhirat. Ramai sekali pelajar yang mendaftar, malah besar sekali jumlah yang diperolehi hasil tugasan pertama sehingga mendebarkan hati pentadbiran U-MKI.

Moga-moga doa rakan se universiti, malah pentadbir U-MKI sendiri buat anak-anak didik U-MKI merupakan doa paling mustajab untuk kita. Manakan tidak, rata-rata saya tidak mengenali mana-mana individu dari universiti ini melainkan sedikit. Bukankah doa ikhlas dari sesiapa sahaja tanpa diketahui orang yang didoakan itu mustajab? Apa lagi jika kita mendoakan orang lain atas dasar saudara sesama muslim semata2, tiada sebab lain.

Mudah-mudahan inilah ‘top-up’ untuk kita nanti dikala begitu MALU mengadap Allah….. Ameen

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s